compunere despre patrie

Thursday, 19 November 2009 at 17:10

Auzi, dar până la urmă de ce se miră toată lumea? Poporul e indignat peste poate, indignat când un fotbalist se droghează, indignat când un prezentator tv îşi înşeală nevasta, indignat când Moni prestează felaţii în direct şi e filmată amatorial prin gaura cheii, indignat când pensiile scad, indignat când pensiile cresc (insuficient), indignat când guvernul cade, indignat când guvernul se reface, indignat când se deschide noul Mall, indignat când vecina de mai sus îi scutură firimituri în cap, indignat când şoferul autobuzului pune-o frână bruscă. Poporul este indignat şi se angoasează de la orice căcat. Culmea e că poporul nu pare deloc afectat de faptul că ţara noastră nu produce nimic. Decât indignare.
Ce produce statul român, dragii moşului? A? Ce mai învaţă frăţiorii noştri azi la şcoală, ce li se spune la geografie în clasa a opta, ce fel de ţară mai suntem în statistici, agrară? Industrială? Ce industrie avem? Ce agricultură avem? De unde se aşteaptă oamenii să “iasă bani”? Din faptul că nu producem nimic dar cumpărăm tot ce ni se pune sub nas? Măreaţa noastră creştere economică prevăzută de statisticieni s-a întâmplat datorită împrumuturilor pe care oamenii le-au făcut la bănci. Au făcut credite să-şi cumpere consumabile, s-au îndatorat şi au garantat cu apartamentul pentru un televizor extraplat care va ieşi din garanţie cu 10 ani înainte ca ei să termine de plătit ratele la bancă. Băncile-s sărace, n-au bani, pentru că oamenii nu pot achita ratele. Oamenii n-au bani (deoarece băncile nu le mai dau credite) şi nu mai pot cumpăra ca mai înainte, ca proştii, tot ce văd în magazine.
Nu se vede oare că funcţionăm în pierdere din 1989 încoace? Lasă tu creşterea aia economică aparentă, aia a fost fictivă, indusă, pentru că UE avea nevoie să fim un pic mai bogaţi, atât cât să le putem cumpăra mizeriile. Nu putem fi o piaţă de desfacere dacă n-avem nici bani de pâine.
Nu se vede că nu producem nimic? Mă întreb, oamenii ăştia care merg zi de zi la muncă, nu se întreabă CE ANUME produce munca lor? Mă, la ce-s io bun, ce iese din mâna mea?
Avocaţii produc minciuni legale, magistraţii legalizează minciunile avocaţilor, mass media produce praf în ochi, politicienii produc găuri negre în buget prin simplul fapt că-şi decontează benzina din banii statului, parveniţii produc afaceri doar pentru a le putea falimenta şi câştiga mai mult pe urma lor. Ţăranii produc ouă şi lapte, pe care nu le pot vinde nicăieri, pentru că ce câştigă din asta abia dacă le acoperă costurile hranei pentru animale şi pentru că laptele parmalat a făcut dumping şi i-a eliminat de pe piaţă; ţăranii nu au utilaje să lucreze pământul.
Tractoarele din anii cin’zeci au devenit depozite de lemne. Instalaţiile de irigat Bărăganul au fost demult vândute la negru, precum şi toate capacele de canal şi grătarele alea de şters noroiul de pe tălpi din faţa blocului, autostradă nu avem, dar pretindem “ro-vinetă” pentru a străbate tara cu 50km/h printre găinile din mojlocul satelor.
Care turism? Cu ce să vină turiştii la noi? Cu jetul privat? Pe care să-l aterizeze unde? La groapa de gunoi a oraşului? SINGURII care produc ceva sunt UNII bugetari. Profesorii produc oameni pregătiţi pentru viitoarele meserii (meserii care nu vor produce NIMIC). Medicii produc vindecări de boli, pe care oamenii le tot amâna, fiindcă n-au bani să meargă la doctor. Măturătorii străzii produc curăţenie, pe care avem grijă s-o distrugem zilnic aruncând pe jos tot ce ne cade de la gură.
Munţii noştri aur poartă. Ei nu zău? Şi unde-i tradiţionalul artizanat de filigran românesc cu licenţă mondială? Avem supraproducţie de economişti, care CE economisesc oare? Ce fac ei? Se prefac că avem o ţară activă? Avem supraproducţie de snobi, aia care se-ndeasă la cumpărat globuri mov şi negre, pen’c-aşa văzură ei că e-n vogă anul ăsta, dar ei ce produc în afară de cumpărături?
Băi, unde-s fabricile şi uzinele? Unde-i industria înfloritoare pe care directorii au demontat-o secţie cu secţie şi-au vândut-o la bucată, declarând iminentul faliment? A? Unde-i băi, marfa MADE IN ROMÂNIA, care-i aia? Arată-mi şi mie, să nu mor cretină şi dezinformată! Cu ce ne lăudăm noi ca popor? Ce specific avem? Avem oi, da? Unde-i lâna? Unde-s fabricile de textile recunoscute pe piaţa europeană pentru lâna noastră de calitate? Zi-mi şi mie!
Avem fabrici Nokia şi United Colors of Benetton, foarte bine, dar până când? Până când sediile vor fi mutate în ţări mai sărace decât a noastră, unde mâna de lucru e de zece ori mai ieftină (aşa cum era şi la noi mai demult, că d’aia veniseră aici în primă instanţă), lăsându-ne câteva sute/mii de şomeri în plus. Ce produc companiile de construcţii? Pentru cine construiesc ele? Produc hoteluri şi centre comerciale, nu? Pentru cine? Să vină turiştii şi să viziteze CE? Muzeele? Care muzee? Şi să cumpere CE? Chinezării de la Mall?
Poporul e indignat când spun lucruri din astea, vai, ai uitat de unde ai plecat, fiinţă lipsită de patriotism ce eşti. Prin ce eşti tu mai patriot decât mine? Prin faptul că freci menta direct la sursă, în patria mamă? Cu ce eşti tu mai român decât mine, cu faptul că dai şpagă zilnic şi că vezi live “frumuseţile patriei” (care-s frumoase, nu zic nu!) după ce ieşi din liftul tău mizerabil în care se pişă vecinii? Eşti mai patriot fiindcă faci credit la băncile romaneşti şi nu la alea străine – băncile romaneşti unde crezi tu ca investesc banii tăi, la noi în ţară? Eşti mai patriot fiindcă-ţi bagi piciorul şi nu te duci la vot? Sau fiindcă mergi cu tramvaiul? E patriot guvernul? E patriot ministerul? E patriot cineva care “s-a ajuns”? Unde-i autostrada? Unde-s micile, mediile şi marile industrii? Ce exportăm noi în afară de creiere umane vii, care nu se mai întorc niciodată acasă şi nu mai au niciun chef să-şi “salveze” ţara, pentru că-i prea coruptă? Cum vrei să mai conteze o facultate făcută în România, dacă se cumpără doctorate en gros? Cum pana mea vrei să aibă ţara bani dacă nu produce nimic!
Posted in blog, comentarii, compuneri, cuvinte, de-ale mele, reportaje, Romania, statistici, teme limba romana

Reclame
compunere despre patrie

Un gând despre &8222;compunere despre patrie&8221;

Comentariile nu sunt permise.