mini tutorial

Home made photo studio in 5 minute, cam atat ia o transformare grosolana din ceva bunicel in ceva care sa prinda ochiul privitorului cu mai mult succes.

Regula personala de baza e urmatoarea: imaginea tre’ sa fie bunicica de la inceput; photoshopul niciodata nu transforma o fotografie gresita (tehnic) in ceva fantastic.

Ce i-am facut Giuliei in poza de mai sus: in primul rand, duplicate layer – imaginea originala se pastreaza dedesubt, pentru a putea compara pe parcurs modificarile cu versiunea initiala; pe noul layer aplicam diverse artificii (acu’ nu mai stiu nici eu in ce ordine le-am aplicat, dar incerc reconstituirea). Ce artificii? Pai, depinde ce anume vrem sa scoatem in evidenta din toata imaginea: cateva detalii, vreo culoare, atmosfera generala etc. In cazul Giuliei am vrut sa subliniez cateva detalii, estompand alte elemente care ar putea devia atentia de la scop; am avut nevoie de mai mult contrast, astfel incat zonele umbrite sa devina mai intunecate, pentru a putea lucra ulterior cu detaliile pe care am vrut sa le accentuez (bijuteriile, zambetul, privirea).

Lucram pe layerul “copy”; Image -> adjustments -> exposure: modificam “din ochi” valoarea gamma correction si exposure. Rezultatul va fi destul de sharp, dar nu vrem linii dure, asa ca ne ducem la Filter -> distort si-i dam un diffuse glow: reducem graininess la zero si cautam un echilibru placut ochiului intre glow amount si clear amount.

Reducem opacitatea layerului-copie pe la 70 sau 80. Se imbina relativ frumos cu ce-i dedesubt, asa ca mergem la Layer -> merge visible, obtinand o singura imagine din cele doua de mai inainte. Daca-i prea colorata si o vrem mai “diafana”, mergem la Image -> adjustments -> hue/saturation si reducem saturatia.

Lucram la detalii, punctual si punctiform: Dodge Tool pe cercel/lantisor/medalion/ochi/buze/dinti/stralucirea parului; alegem expunerea si dimensiunea potrivita pentru instrument, in functie de elementul pe care-l modificam. Vrem ca elementul respectiv sa fie mai bine definit, ii putem accentua conturul cu Sharpen Tool.

Vrem mai mult contrast, asa ca mergem sus, la Image -> adjustments -> brightness/contrast.

Vrem o tenta de culoare diferita: Image -> adjustments -> selective color, unde “umblam” mai ales la neutrals, dar poate un pic si la blacks si la whites.

Cam atat, cred. Salvam. Cum am zis, cinci minute.

PS: Daca ne derajneaza umbra parului cuiva de pe bratul Giuliei (umbra situata intre marginea rochiei si buchetul de trandafiri), deoarece arata ca un pumn de floci dizgratiosi, n-avem decat sa purcedem la un Clone Stamp Tool atent pe zona respectiva, chestie care ar mari timpul de lucru la vreo 10 minute.

Reclame
mini tutorial