ROMA VICTOR (III) – itinerar cultural şi culinar: pe străzi

V-aţi întrebat vreodată de ce jurnalele de călătorie scrise de alţii ni se par atît de fade şi plicticoase, fără substanţă şi fără puterea de a emoţiona? De ce nimeni n-are chef să citească “descrierile de natură” din cărţi – tablouri textuale care cu siguranţă i-au impresionat puternic pe naratori, pînă la punctul de a-i convinge să le SCRIE!

Hai să ne plimbăm prin Roma în căutare de bunătăţi şi magazine delicioase pentru pofticioşi; hai să vedem de unde a venit bunicul nostru acum 2000 de ani şi ne-a adus o gură de aer mediteranean şi infrastructură în Dacia; hai să ne uităm la căciulile strămoşilor şi la carele lor cu boi, la căsuţele şi la căpiţele reprezentate pe columna lui Traian; hai la o lecţie de istorie în aer liber!

Am avut ocazia să parcurg traseele mai-jos-detaliate într-o excursie de studiu de 4 zile (acum 3 ani) cu prof. de istorie antică, signor Ciotta, “omul-enciclopedie”, care ne-a explicat povestea fiecărui metru pătrat de vestigii, cu tot cu amănunte constructive/tehnice, dar şi intrigi din viaţa personală a fiecărui împărat roman… A fost un voiaj documentar care ar bate orice emisiune culturală de specialitate. Omul se oprea la fiecare 2-3 paşi, pentru că-şi mai amintea cîte ceva, de parc-ar fi trăit chiar el toata istoria antică şi voia s-o consemneze undeva, în caietele noastre, mai precis.

Am umplut vreo 3 agende cu poveştile lui şi cu schiţe, din care abia dacă-mi aduc aminte un sfert! Le am la îndemană, poate le voi folosi în viitor, pentru unele explicaţii. Oricum, Roma e de bătut cu piciorul propriu şi de observat live cu ochiul din dotare; dacă-i ascultată la radio sau citită în “almanahe”, după mintea mea, capacitatea de sintetizare a exploziei de informaţie scade mult… Tocmai de asta, multora li se par plictisitoare cărţile noastre de istorie, în care vedem o “pozulică” alb-negru (eventual) de 3×3 cm intitulată “Coloseul” sau “Panteonul”. NU. Aşa NU; îl inţeleg perfect pe Badea Cîrţan, care-a pornit pe jos, îmbrăcat precum dacii de pe columnă şi cu bocceluţa pe umăr, pentru că-i era sete să cunoască ROMA… The Greatness of Rome… Badea Cîrţan era un Aristocrat în cuget şi-n simţiri. Respect! De-ar fi mai mulţi ca el… (Mă uit la puerii de şcoală şi-i văd atît de opaci şi dezinteresaţi, încît mă gîndesc cît e de nedrept ca atîţia copii din lume să zgîrie şi azi cu băţul litere în noroi. Bine că la noi şcoala e gratis şi n-au chef micuţii s-o urmeze! Mda…)

Mi-aduc aminte ce senzaţii m-au încercat cînd m-am pomenit cu Victoria din Samothrace la 2 metri în fată, la Louvre, astfel încît mi s-a dizolvat instantaneu imaginea aia insipidă pe care ne-a creat-o manualul de istorie antică, la vremea lui, prin clasa a cincea.

Asa cum parfumul trebuie mirosit dacă vrei să-ţi dai seama ce aromă are – şi nu doar citită descrierea aia frigidă din revista de cosmetice, de tip “aromă fructată cu irizaţii de levănţică şi note de orhidee, elegant balansate de un fin voal transparent de lemn de santal şi sclipiri de mosc alb”. Na, voi ce-aţi înţeles, cum vă “imaginaţi” parfumul ăsta? Sau vinul roşu, însoţit de nişte “descrieri de natură” suprarealiste: ba are gust de fragi înrouraţi, ba de coacăze negre, culoare de rubin sîngeriu cu reflexii de violete de Parma… Mă laşi cu abureala?! Dom’le, ia şi-l toarnă într-un pahar de cristal, miroase-l, gustă-l, ia-l pe deget! Una e cînd zici că “miroase a lapte, a pămînt ud, a fîn şi-a foc de lemne”, sau “a pîine caldă” – mirosuri primordiale pe care toţi le moştenim în molecula de ADN – şi alta e să încerci o descriere falită din start a unui amestec rafinat de esenţe subtile (inaccesibile muritorilor de rînd), precum un parfum.

La fel, exact la fel de greu e să-ţi “imaginezi” Colosseo sau Columna lui Traian, dacă le-ai vazut doar în format microscopic într-un manual uzat, acum zece ani. Greu, adică imposibil şi complet distorsionat faţă de ceea ce poţi experimenta atunci cînd trăieşti şi simţi “pe pielea ta” locul respectiv.

Arhitectura e de trăit pe dinăuntru şi pe dinafară, zicea nu’ş ce maestru, arhitectura nu e de povestit, nu e de vizionat în format bidimensional. La fel cum muzica e de ascultat şi nu de citit sau de exprimat în cuvinte.

Motivele de mai sus vă oferă explicaţia pertinentă pentru faptul că nu mă voi lansa în lecţii de istorie ilustrată cu imagini de ruine, ci mă voi limita la o prezentare de fotografii – care pentru mine înseamnă mult, pentru că sunt capturi ale unor trăiri. Pentru voi, probabil sunt doar un amestec mai mult sau mai puţin estetic de culori şi contraste. Asa că, nu mă aştept să impresionez pe nimeni. Sunt toate “note de călătorie”, dacă vreţi.

Primul traseu pe care-l propun (nu e integral documentat cu imagini), plin de possible-shopping-places şi nu numai: Castel Sant’Angelo (sau Mole Adriana) – Ponte Sant’Angelo – Piazza Navona – Pantheon – Monte Citorio – Via del Corso – Piazza di Spagna – Fontana di Trevi – Piazza del Quirinale – Piazza Venezia – Foro di Traiano – Via dei Fori Imperiali – Via Cavour.

Al doilea traseu circular, fără magazine, numai cu istorie (aici nu pun imagini, că iese prea vărzos; aştept să le cereţi într-o postare ulterioară): Via Cavour – Chiesa di San Pietro in Vincoli – Domus Aurea – Colosseo – Fori Repubblicani – Curia – Via Sacra – Tabularium – Campidoglio – Via del Teatro Marcello – Piazza della Bocca della Verità – Circo Massimo – Via di San Gregorio – Arco di Costantino – Colosseo.

În postarea viitoare vom vedea: (alegeţi voi)

1) Biserica San Pietro fuori le mura, o “bucată” de arhitectură fantastică (din englezescul “a piece of architecture”), pentru că-i o reprezentare la scară fidelissimă după Basilica Ulpia, din Forul lui Traian, care – din păcate – e literalmente la pămînt, abia acum îi ridică arheologii una cîte una coloanele. Aşa că, mie mi se pare interesant să putem vedea astăzi o reproducere mai tîrzie după un monument minunat din Antichitate.

2) Imagini din Forurile Imperial & Republican şi Palatino (un fel de “Casa Poporului” de pe vremea romanilor, pe care o tot extindeau şi adăugeau dumnealor, pe măsură ce le venea rîndul la tron).

3) Detalii (multe-multe şi clare-clare!) de pe Columna lui Traian, în care ne putem distra să recunoaştem căciulile dacilor, carele cu boi, căsuţele cu acoperiş de paie, pomii fructiferi şi viţa-de-vie, podul de bărci de pe Dunăre, scùturile şi steagul dacic, furcile, îmbrăcămintea, falanga macedoneană şi-aşa mai departe. E fain, pe mine m-a emoţionat mult să le pot vedea prin teleobiectiv, aşa că am fotografiat că o mitralieră tot ce-am văzut pe coloană, de mi s-au înceţoşat ochii şi m-a luat ameţeala…

4) Detalii arhitectonice – QUIZ!, adică nu voi spune despre ce operă e vorba, să vedem dacă puteţi ghici. Cred că-i mai interesant pentru studenţii de la arhitectură, deşi e liber oricine să-şi dea cu părerea, dacă asta-i procură vreo satisfacţie personală de genul bucuriei pe care toţi o avem cînd ghicim răspunsul corect la “vrei să fii milionar?” fără să fi sunat un prieten în prealabil şi fără să fi apelat la varianta cu “fifty-fifty”…

5) Sculpturi şi picturi: Moise (Michelangelo), Pietà (aţi văzut deja o bucată), 3 tablouri de Caravaggio, un San Pietro de bronz din Catedrala Vaticanului, mozaicuri şi detalii picturale de prin alte biserici, vreun obelisc, vreo coloană.. Mă rog, imagini drăguţe de umplutură, cum ar veni.

6) Poze narcisiste şi egocentrice cu EU la Roma, făcute mie de către mama, adică un fel de “it’s all about me”.

Alegeţi voi, supun la vot. :)

Enjoy!

Castel Sant’Angelo & Ponte Sant’Angelo:

3-castel-santangelo

Detaliu – biserică în Piazza Navona:

2-navona

Skylinedin Piazza Navona:

1-navona

Esplanada din faţa palatului senatului – Piazza di Monte Citorio; da, scrie ceva despre un român, un sportiv care e în greva foamei de pe 24 decembrie 2008; în România ştiţi ceva despre asta?

7-monte-citorio

Piazza della Rotonda, Pantheon:

5-pantheon

Piazza di Spagna:

4-spagna

Piazza di Spagna:

6-spagna

Piazza di Spagna – via dellle Carrozze:

8-spagna

Caldarroste – Via del Corso (castane coapte):

9-spagna

Fontana di Trevi:

15-trevi

Limoncello:

de-baut

Italian Food & Drink Shop:

10-goodies

Spezie/mirodenii:

11-goodies

Riso e funghi secchi con peperoncino/ orez, hribi uscaţi şi ardei iute:

12-goodies

Cioccolatini Perugina / Bomboane de ciocolată cu răvaş:

13-goodies

Cafea:

14-goodies

Anunțuri
ROMA VICTOR (III) – itinerar cultural şi culinar: pe străzi