compunere cu titlul “după furtună”

Adina Hutanu © Photography

Am două-trei foto de la apus, singurul moment în care ploaia s-a oprit şi am îndrăznit să scot aparatul şi să încerc să prind vreo imagine.. Din păcate eram departe de mare, dar cerul de după furtună cred că tot merită admirat!

Azi vîntul de peste 120 km/h şi valurile de 6 metri au fost pe cale să răstoarne un vas cu 450 călători, care făcea manevrele pentru a intra în port, venind dinspre Barcelona; au fost răniţi. Nu exagerasem cînd am spus azi, mai devreme, că suflă vîntul din toate puterile şi că umflă tot ce poate umfla… Genova. Aeroportul a fost închis, pe pistă sunt peşti, aduşi de apă şi de vînt. Pe faleză valurile au măturat tot iar plaja temporar nu mai există. Valurile au întrecut orice dig, revărsîndu-se pe străzile din apropierea mării. Aud la tv (da, aud, că de uitat nu mă uit!) că n-a mai fost aşa din ‘58.

Să mai aduc vorba şi despre grevele studenţilor, elevilor, profesorilor, părinţilor, sindicatelor? Despre manifestaţiile a sute de mii de oameni în toată Italia? Despre faptul că s-a votat o lege prin care 20% din bugetul alocat pană acum învăţămantului şi cercetării va fi tăiat? Despre faptul că mîine am exam şi nu ştiu dacă se va susţine? Despre faptul că azi manifestanţii au blocat o gară din Genova, aşezîndu-se pe liniile de cale ferată? Despre cursurile care se desfaşoară pe stradă, în semn de protest? Nu, nu mai aduc vorba despre astea. Ciudat e faptul că vorbesc despre “studenţi”. Sînt şi eu printre ei.

Mă întreb dacă la telejurnal în România se aude ceva despre toate astea sau dacă reporterii şi posturile de televiziune se preocupă consecvent tot de babele care s-au internat din supradoză de julfă şi au halucinaţii, de găinile violate din satul Crăcănaţi şi de amantele fotbaliştilor! După cum cunosc presa românească, mă aştept să nu se fi pomenit nici un cuvinţel despre ce e aici! Ştiţi de ce? Pentru că suntem în campanie electorală, d’aia! Şi pentru că ar izbucni o grevă şi la noi, GREVA PROFESORILOR! Cum DE CE? N-ar avea de ce?!

Ce fel de stat îşi păcăleşte oamenii? Ce-i asta, ne jucăm de-a “uite majorarea, nu-i majorarea”? Înainte să propună şi să VOTEZE o mărire de 50%, NENOROCIŢII ĂIA AU CALCULAT EFECTELE ASUPRA BUGETULUI ŞI A ÎNTREGII ECONOMII??? SUNT PUŞI ACOLO DE DECOR? HAI, SUS, CĂ NE LĂUDĂM CU ‘JDEMII DE ABSOLVENŢI DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE ÎN FIECARE AN ÎN ROMÂNIA! UNDE-S SPECIALIŞTII PULII? CINE FACE CALCULELE ÎN ŢARA AIA? GETA?

Italia de astăzi vrea să transforme învăţămantul “de stat” în “privat”. Mi se pare inutil să explic faptul că, tăind impozitele pentru toţi (mai ales pentru mafioţii imens de bogaţi), bugetul are de pierdut! Mai are rost să spun că de aici se ajunge la inflaţie, şi că preţurile vor creşte la fel de mult pentru toată lumea (şi nu direct proporţional cu averea fiecăruia), dar cei care vor avea de pierdut NU sunt cei super-bogaţi? Are sens să spun că, dacă un bogătan e scutit de un impozit de 10%, asta înseamnă milioane de euro, iar un “muritor de rînd” e scutit de cîteva sute de euro de taxe? Are rost să spun ce efect are treaba asta la buzunarul ţării numit Buget? Trebuie să spun că LEGEA ASTA E FĂCUTĂ PENTRU BOGĂTANI, PENTRU MAFIOŢI, şi că din cauza faptului că ei nu vor mai plăti taxe, BUGETUL SE VA MICŞORA VIZIBIL? Are rost să spun că una dintre consecinţe e sărăcirea oamenilor cu salarii medii şi mici? Are sens să adaug că un buget nu e făcut din elastic şi că trebuie completat, odată golit? Are rost să spun că aceşti 20% din bugetul alocat ÎNVĂŢĂMANTULUI sînt tăiaţi pentru a acoperi SCUTIREA DE IMPOZITE A NABABILOR?

Nu, nu are sens. Pentru că toţi ştim asta. NU-I AŞA?

DAR NOI PENTRU ASTA PROTESTĂM!!! ÎN ITALIA E PE CALE SĂ FIE INSTAURATĂ O DICTATURĂ! VĂ ROG SĂ DAŢI DIN CREIER ŞI DIN BUCI, REACŢIONAŢI!

Reclame
compunere cu titlul “după furtună”